PROCESSEN! hur går detta till?

lite att tänka på innan DU kontaktar oss och inför ett köp!

 1. AFFÄRSIDÈN: Du måste formulera din affärsidé där nedan komponenter ingår. Om du exempelvis vill låna av din bank eller ALMI etc. kräver de alltid en väl genomarbetad affärsidé. En del kommuner erbjuder bra hjälp för nya företagare eller de som planerar att starta ett företag. Det finns även seminarium och mässor att besöka, ta all denna hjälp för är du ny i branschen eller som företagare finns det säkert mycket du kan lära dig. Och inte minst ta hjälp av de nätverk som finns.
 2. MATKONCEPT: Utarbeta ditt matkoncept. Det bör vara enkelt och tydligt, var inte överambitiös och tro att du ska hinna med att servera både pizza, hamburgare och soppa. Du kommer sannolikt inte hinna med att göra alla olika moment vilket gör att du förlorar kunder som inte vill vänta, snabbt ska det ju gå! FASTFOOD men spännande och av hög kvalitet! Utefter ditt koncept kommer du då fram till vilken utrustning du behöver. Fundera på logistiken, alltså hur du eller om ni är flera som ska jobba tillsammans bör lägga upp produktionen på det effektivaste sättet. Då upptäcker ni även utrustning ni måste ha eller flytta på etc.
 3. FORDON / ENHET: Beroende på ditt matkoncept och hur du ska använda ditt fordon måste du komma fram till om du behöver en foodtruck, matvagn, container eller kanske en större modell. Ska det vara en stationär enhet är ju valet container eller större men ska du ut på vägarna måste du fundera över hur ofta du ska flytta enheten och vem som ska förflytta det. Minsta foodtrucken körs på vanligt B-kort men går du upp i storlek krävs ett C-kort. Vad gäller matvagnarna så är det bara minstingen som kan fungera att dra efter en ”vanlig” personbil men kan i vissa fall kräva B96 eller helst BE-kort. Till alla övriga vagnar krävs ett BE-kort samt en mycket rejäl dragbil, exempelvis Land Rover, Range Rover, VW Amarok m.fl. Det är för och nackdelar med båda alternativen. Du ser specar, bilder och priser samt finansieringsförslag i vår Blocket-butik vilket då ger dig en bra uppfattning om vilken budget du behöver.
 4. PLATS: Hitta platser att stå på. I våra storstäder men numera även på många mindre orter upplåter kommunerna mark att stå på genom att man skickar in en ansökan. Ofta vill de då se ditt matkoncept och ditt fordon. Kolla upp detta, om det finns lediga platser och vad det kostar. Men kolla även privata marker, utanför stormarknaden, en rivningstomt mitt i centrum och liknande. Men kartlägg även events i ditt närområde, så som musikfestivaler, knallemarknader, veteranbilsträffar, matfestivaler etc. Dessutom bör du även fundera på hur du ska marknadsföra dig så att du hittar företag som vill hyra in dig till ett företagsevent eller likande. Bröllop och andra privata fester icke att förglömma. Det finns massor av möjligheter om man ligger i. Man kan nog säga att första året är halva jobbet att finna bra platser.
 5. BUDGET: Gör en budget så att du vet vad maten får kosta i inköp och vad ditt försäljningspris blir. Platshyra, transportkostnader, lönekostnader, försäkring, kassakostnader (kort och Swish) , m.m. Detta görs sig inte självt utan det är tufft jobb men roligt.
 6. KONTAKT: Nu är du förberedd och kan kontakta oss, genom att fylla i formuläret på kontaktsidan alternativt ringa mig på Tel 0721-770 923,
 7. UTREDNING: Tillsammans benar vi ut ytterligare information om ditt behov.
 8. FABRIKSBESÖK: När vi klarlagt vad du behöver bör vi boka in ett besök på fabriken i Tyskland. OBS: MÅSTE bokas i förväg. Och självklart kan du ta bilen dit ner också om du föredrar det. Du flyger enkelt från exempelvis Göteborg, Stockholm eller Köpenhamn till Frankfurt på ca 2 timmar. Du hämtas av Roka-Werk som är lokaliserat en timmas bilväg norr om Frankfurt. Behöver du övernatta så hjälper vi dig att boka ett trevligt hotell i närheten. Du får en fabriksvisning så att du kan se hur processen går till från konstruktionsavdelningen där man ritar allt i CAD, till verkstaden där man stansar, bockar och svetsar det rostfria, till slutmonteringen. Vi kan lova dig en väldigt spännande rundvandring som kommer att imponera på dig. Du får också möjlighet att ställa frågor om precis allt. Det brukar bli en ”Aha-upplevelse”! Därefter åker du 10 minuter till vårt stora showroom och serviceverkstad. Där finns en stor mängd enheter inomhus och ännu fler på utsidan. Här får du enkelt en överblick över alla modeller och utföranden vilket gör att du lätt förstår vad du behöver för att ditt koncept ska fungera perfekt för dig. Vi har även köksutrustning i en separat utställning så att du kan studera detta närmare. Du kommer sedan att få en offert på det du önskar, om den inte redan är framtagen inför ditt besök. Du gör alltså affär direkt med tillverkaren, Roka-Werk. Vid leveransen är det bäst och billigast om du hämtar din vagn eller foodtruck själv. Du kommer då att få en ordentlig genomgång av utrustningen av de som byggt den.
 9. OFFERT: Ofta utgår man från ett fordon som du kan se i vårt sortiment och därefter inkommer du med dina önskemål för att få den att funka för ditt koncept och dina behov. När vi utrett vad som är möjligt kommer du att få en offert från oss att ta ställning till.
 10. BESTÄLLNING: När du accepterat offerten skriver du under köpekontraktet och betalar snarast in handpenningen. Men vi tycker att det är en stor fördel att du gör detta i samband med en besök i fabriken. men har du gjort ett besök innan är det självklart inte nödvändigt med ytterligare en resa.
 11. BYGGNATION: Efter att kontraktet är påskrivet och handpenningen inbetald startas byggprocessen upp. Hela byggnationen tar ofta flera månader, i vissa fall närmare ett halvår men då talar vi om Amerikanska Airstream som tar lite extra tid beroende på de långa avstånden mellan Europa och USA.
 12. LEVERANS: När leveransen närmar sig kontaktar vi dig för att hitta en lämplig tidpunkt för dig att hämta hem ditt fordon. Om du inte har möjlighet att själv hämta fordonet kan du köpa till transporten men det är både billigast och bäst att du gör det själv då du kommer att få en gedigen utbildning på plats.
 13. IMPORTEN: Väl hemma i Sverige måste du åka (gäller fordon) till ett besiktningsföretag som du måste ha bokat tid hos i förväg. Där ska du göra ett s.k. ”Enskilt godkännande” (köper du en Airstream husvagn medföljer ett CoC vilket gör processen ännu enklare). Detta görs inte på alla stationer och bara av speciella besiktningsmän. Proceduren är enkel då de i princip bara ska se att fordonet finns och överensstämmer med dokumentationen som sedan ska läggas in i bilregistret hos Transportstyrelsen. Du ska även beställa ett registreringsnummer. Den tillfälliga skylten du får i Tyskland gäller endast under 30 dagar varför du måste få godkännandet löst inom denna tidsram. Dessutom ska fordonet godkännas av kommunen innan du får laga mat i den, vilket är enkelt. Du måste köpa svenska gasolflaskor och byta gasolkopplingar då våra svenska kopplingar inte finns i Tyskland men även det är enkelt. Kontakta antingen en gasolfirma eller en husvagnsverkstad så löser de anpassningen åt dig smidigt och snabbt.
 14. När den är godkänd, du har en svensk registreringsskylt och har försäkrat fordonet är du startklar.


Lycka till!


Kontakta oss redan idag och få ett kostnadsförslag